Nieuwe welpjes uit Zimbabwe gearriveerd in Artis

Nieuwe welpjes uit Zimbabwe gearriveerd in Artis

26 augustus 1990 door Dirk van Dijs 0 reacties

Vijf maanden geleden schreven we er al over. Een leeuwin in de failliet verklaarde wildlife opvang in Victoria Falls, Zimbabwe is twee weken geleden bevallen van vijf kerngezonde welpjes, 3 mannetjes en 2 vrouwtjes. Vanwege moeilijkheden in het natuurreservaat, zullen de welpjes tijdelijk worden ongebracht in Artis.

De kleintjes zijn gecheckt en zijn allen volledig gezond, eten veel en spelen graag de hele dag met elkaar. Omdat de opvang haar dieren aan het uitzetten is vanwege faillessement, is al vorig jaar, toen bleek dat de leeuwin in verwachting was, afgesproken dat Amsterdam de welpjes zal onderbrengen in Artis. 

Echter, ze zullen daar alleen zijn voor zolang nodig is. Uiteindelijk worden de jonge leeuwen terug gevlogen naar Zimbabwe, om in het natuurreservaat van Victoria Falls te worden uitgezet. Op het moment van faillessement is daar geen mogelijkheid toe, niet alleen vanwege de naderende droogte, maar ook vanwege problemen binnen het reservaat. Er zijn teveel stropers actief; alleen al deze maand zijn er 21 dode neushoorns, vijf dode leeuwen en 15 dode olifanten gevonden. Hoewel stropers leeuwen meestal te gevaarlijk vinden om op te jagen (voor bijvoorbeeld hun vacht of tanden), komen ze de dieren wel vaak tegen op hun pad. Helaas wordt dan uit angst direct geschoten. De leeuw, hoewel ooit de koning van de jungle genoemd, is in dit geval dan ook vaak de 'bijvangst' van de jacht in Afrika. 

In samenwerking met Zoo Lion zal Artis zorgen voor een zo natuurlijk verblijf voor de welpjes binnen de dierentuin. Er is gezorgd voor een volledig gesloten omheinig, waar bezoekers van Artis niet bij kunnen. Zij kunnen de welpjes zien op een scherm in de theaterzaal. De moeder van welpjes zal haar jongen spoedig achterna vliegen; zij rust momenteel uit van een virusinfectie. 

Labels:

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Dirk van Dijs

50_c.jpg
Sluiten