Hoe maak ik een Backend gebruiker aan?

Dit artikel beschrijft hoe je een backend gebruiker aanmaakt.

Om een backend gebruiker aan te maken heb je de rol SuperUser nodig.

Wat is een backend gebruiker?

Backend gebruikers zijn Relaties die kunnen inloggen op de backend van het CRM en die een speciale rol kunnen vervullen, zoals SuperUser of Website Content Manager. Elke standaard rol geeft toegang tot één of meerdere functionaliteiten (CRM, Mailings, Website, ...) in jouw platform en de rechten om het betreffende onderdeel volledig uit te kunnen voeren.

Meer weten over de toegangsrechten van de verschillende standaard rollen? Lees dan het artikel over Toegangsrechten van backend-gebruikersrollen

Een overzicht van je bestaande backend gebruikers vind je in de weergave 'Backend gebruikers' in het CRM (CRM > Relaties > Backend gebruikers)

Om een nieuwe backend gebruiker aan te kunnen maken, doorloop je onderstaande stappen:

Relatie aanmaken

Je hoeft uiteraard geen nieuwe relatie aan te maken als deze al in je CRM aanwezig is. Ga in dat geval door naar Rollen toewijzen.

1. Ga naar CRM > Relaties > Backend Gebruikers > Alle relaties
  2. Als je boven de relatielijst de knop Relatie toevoegen ziet, doe dan het volgende:
    1. Klik op de knop Relatie toevoegen. Je ziet nu een lege relatiekaart.
    2. Selecteer het relatietype 'Persoon'. Je ziet nu alle velden verschijnen die je moet invullen.
    3. Nadat je de nieuwe relatie hebt opgeslagen, zie je diens relatiekaart in beeld.
    4. Volg de beschrijving verder vanaf Backend Gebruiker toevoegen.
      (Negeer stap 3 hieronder)
  3. Zie je deze knop Relatie toevoegen niet:
    1. Maak eerst een nieuwe gebruiker aan in het CRM. Volg deze instructies.
    2. Volg de beschrijving verder vanaf Rollen toewijzen.

Rollen toewijzen

1. De tweede stap is het toekennen van een of meerdere rollen aan de gebruiker.
  2. Zoek de relatie waarvoor je rollen wil toewijzen (/Fundraising en /Members-klanten vinden dit onder de weergave 'Backend gebruikers') en klik op Wijzigen.
  3. Je kunt hier aangeven welke rollen de relatie vervult. Selecteer de juiste rollen en klik op Opslaan.
    Afhankelijk van je implementatie kan dit er anders uitzien.

Accountgegevens mailen

• Nu is het van belang dat de Relatie ook in kan loggen. Daarvoor maak je de Relatie gebruiker. Dit doe je door bovenaan de relatiekaart te klikken op het knopje met het radertje en vervolgens op de optie 'Maak gebruiker'.
  • Er verschijnt een dialoogvenster. Doe hierin het volgende:
    1. Bij 'Site' selecteer je 'Backend ...'
    2. Selecteer 'Fallback taal' de voorkeurstaal van de nieuwe gebruiker.
    3. Klik op de blauwe knop 'Mail naam ...'

De betreffende relatie ontvangt nu een e-mail met daarin een link naar de backend. Deze persoon wordt automatisch ingelogd en moet eerst een wachtwoord kiezen voordat hij/zij verder kan. Eenmaal gedaan, zal die persoon de toegang tot de backend hebben conform de gebruikersrol(len) die je bij stap 2 hebt geselecteerd.

Of de actie 'Maak gebruiker' zichtbaar is kun je aangeven binnen de instellingen van de Weergave. Lees meer over Weergaven.