Geef afbeeldingen een ALT-tekst

De ALT-tekst is het tekstuele alternatief van een afbeelding voor gebruikers die de afbeelding (om welke reden dan ook) niet kunnen bekijken.

Waarom zou ik een ALT-tekst toevoegen aan een afbeelding?

Enkele voorbeelden:

• Gebruikers met een visuele beperking (waarbij de website als het ware wordt voorgelezen door speciale programma's) krijgen door de ALT-tekst alsnog informatie over de gebruikte afbeeldingen
  • Gebruikers met een trage internetverbinding (bijvoorbeeld mobiele gebruikers) waarbij afbeeldingen langzaam of niet laden, zien de ALT-tekst totdat de afbeelding is ingeladen
  • Zoekmachines, die feitelijk doof, blind en motorisch beperkt zijn, gebruiken de ALT-tekst voor indexering van afbeeldingen

In al deze gevallen wil je dat de betekenis van de pagina optimaal over komt. Los van eventuele beperkingen aan de gebruikerszijde. De ALT-tekst is dus uitermate belangrijk voor de gebruikservaring van bepaalde doelgroepen.

Hoe voeg ik een ALT-tekst toe aan een afbeelding?

Bij het invoegen van een afbeelding in een artikel, vul je het veld Omschrijving in. Hiermee verschijnt de ALT-tekst bij de afbeelding.

Probeer steeds een zo logisch / duidelijk mogelijke omschrijving mee te geven aan je afbeeldingen. Dat komt ten goede aan gebruikerservaring en indexatie door zoekmachines.