Betalingskenmerken aanmaken (how to)

In dit artikel lees je hoe je betalingskenmerken aanmaakt.

Bij het versturen van een acceptgiro of een QR-code (vanaf release 2019.11) is het verstandig om gebruik te maken van een betalingskenmerk. Bij het verwerken van een binnenkomende betaling zijn het Fonds, de (campagne-)Actie en de Relatie dan al bekend.

Zorg allereerst voor een relatieselectie in CRM. Daarna kun je de volgende stappen volgen:

• Ga naar Donations
  • Selecteer het Fonds waar je de donatie op wilt boeken door er op te klikken
  • Selecteer 'Betalingskenmerken' in het menu.
  • Kies voor 'Voeg betalingskenmerk batch toevoegen'
  • Selecteer de gemaakte Relatieselectie en de betreffende Actie
  • Je kunt tot slot aangeven welk type betalingskenmerk je wilt samenstellen: 'acceptgirokaart' of 'acceptgirokaart met relatie ID en actiecode'

Op basis van de ingevoerde gegevens wordt er nu een .csv-bestand samengesteld dat je kunt downloaden.

In dit bestand staan alle relaties uit de selectie, inclusief een betalingskenmerk. Afhankelijk van hetgeen je hebt afgesproken met het verzendhuis kun je kolommen verwijderen. Hierna kun je het bestand aanleveren aan het verzendhuis.

Donaties ontvangen na het verzenden van het magazine

Als een donateur en donatie overmaakt met het betalingskenmerk, zal deze donatie door het systeem herkend worden bij het inlezen van banktransacties. Deze donatie wordt dan direct gekoppeld aan het fonds en de bijbehorende relatie.