Facturen genereren van factuuropdrachten

In dit artikel lees je hoe je hoe je een factuur verwerkt vanaf een factuuropdracht tot en met verzending en het aanmaken van incasso-opdrachten

Begrippenlijst

Factuuropdracht: In een factuuropdrachten worden de 'ingrediënten' verzameld waarmee een factuur aangemaakt kan worden. Denk aan, naam en adressering van de debiteur, bedrag, factuurregel-omschrijving, etc.

Factuur: een pdf-bestand met een verzameling van alle 'ingrediënten' die de factuuropdracht verzameld heeft. De factuur kan verzonden worden naar de debiteur.

Debiteur: een Relatie in je CRM die de factuur dient te betalen

Factuuropdrachten maken

Als eerste dienen er factuuropdrachten gemaakt te worden. Dit kan op meerdere manieren:

- handmatig een factuuropdracht aanmaken
- vanuit een ander Product, zoals Abonnementen.

Facturen genereren

Zodra je één of meerdere factuur-opdrachten hebt aangemaakt, kun je de opdrachten omzetten naar facturen.

1. Filter in de rechterkolom de opdrachten waarvoor je facturen wilt genereren
  2. Controleer nogmaals goed de inhoud van de factuuropdrachten. Na het aanmaken van een factuur kun je dit niet meer terugdraaien!
  3. Klik op Maak facturen

Vervolgens wordt om je bevestiging gevraagd

• Hier kan je optioneel een Opmerking invoeren. Dit is een interne opmerking die niet op de factuur verschijnt.
  • Verder kan je er voor kiezen om Alle opdrachten van een debiteur samen te voegen tot één factuur.
  • Heb je meerdere factuursjablonen, dan kun je hier kiezen welk sjabloon wordt toegepast.

Klik op 'Maak facturen' om de facturen aan te maken.

Facturen versturen

De aangemaakte facturen worden onder de tab 'te versturen facturen' geplaatst. Je kunt hier nu achtereenvolgens de facturen mailen en/of versturen per post.

Wat je hierover moet weten:

• De optie voor e-mail is alleen beschikbaar als e-invoicing is ingeschakeld.
  • Iedere debiteur met e-mailadres wordt gemaild. Klik op 'Email X aantal factuur' om de facturen te versturen.
  • De rest zonder e-mailadres dient per post te worden verstuurd. Als je klikt op 'Verstuur X aantal factuur per post' download je een bestand met de facturen die je zelf kunt (laten) versturen.

De verzonden facturen worden dan verplaatst naar het tabblad 'Open facturen'.

Hoe nu verder?

Nu begint het innings-proces. Dit kan bestaan uit automatische incasso-opdrachten, storneringen, online betalingen, overboekingen en herinneringen. Hier enkele artikelen die je daarmee verder kunnen helpen: