Configuratie van de Google Apps API

Dit artikel beschrijft hoe je de Google Apps module configureert en hoe je de benodigde onderdelen configureert bij Google.

1. API Project aanmaken

Het eerste item dat we nodig hebben is een API Project. Dit maak je aan in de Google Developers Console. Je kan er ook voor kiezen om een bestaand project te gebruiken.

Krijg je een melding 'Developer Console is niet geactiveerd [...]? Hier staat beschreven hoe je dat kan oplossen.

2. Service Account aanmaken

1. Ga in de hoofdmenu naar IAM & Admin en selecteer Service accounts. Of gebruik deze link.
  2. Klik bovenaan de pagina op Create Service Account
  3. Geef hem een beschrijvende naam, bijvoorbeeld 'Connect Google Apps to Procurios'
  4. Bij Role selecteer je Project > Service Account Actor
  5. Selecteer Furnish a new private key type JSON
  6. Selecteer Enable Google Apps Domain-wide Delegation

Na aanmaak is er een Service account toegevoegd:

1. Klik vervolgens op View Client ID
  2. Noteer de Client ID voor later
  3. Noteer de Service account ID voor later
  4. Als het JSON certificaat niet automatisch is gedownload, download je het door op Download JSON te klikken en bewaar je het voor later

3. API's activeren

Vervolgens activeer je de benodigde API's die er voor zorgen dat het Procurios Webplatform kan communiceren met Google Apps.

1. In het hoofdmenu ga je naar API Manager
  2. Klik vervolgens op Library aan de linkerzijde
  3. Activeer volgende API's:
    • Admin SDK
    • Calendar API
    • Groups Settings API
    • GMail API

4. Service account koppelen aan Google Apps omgeving

Nu de Service Account is aangemaakt, moet deze gekoppeld worden aan de Google Apps omgeving.

1. Ga naar https://admin.google.com/
  2. Login met een 'superbeheerder'-account
  3. Selecteer Beveiliging in het menu en klik op API-referentie
  4. Selecteer Toegang tot API inschakelen bij API-toegang
  5. Klik op Meer weergeven en klik op Toegang door API-client beheren
  6. Bij Clientnaam voer je de Client ID in van de Service account uit de Google Developer Console (stap 8 bij hoofdstuk 2)
  7. Bij Een of meer API scopes voer je deze scopes in:
    https://www.googleapis.com/auth/admin.directory.user,https://www.googleapis.com/auth/admin.directory.group,https://www.googleapis.com/auth/apps.groups.settings,https://www.googleapis.com/auth/calendar,https://apps-apis.google.com/a/feeds/calendar/resource/,https://apps-apis.google.com/a/feeds/domain/,https://www.googleapis.com/auth/gmail.readonly,https://www.googleapis.com/auth/gmail.labels,https://mail.google.com/
  8. Klik op Autoriseren om te bewaren

Als de invoer geslaagd is, ziet het er zo uit:

Ter info: bovenstaande stappen zijn afgeleid uit de documentatie van Google.

5. Configuratie van de Google Apps module

Ga naar de configuratie van de Google Apps module en bij Service account voer je volgende items in:

1. Het JSON Certificaat (stap 10 bij hoofdstuk 2) upload je bij Bestand certificaat
  2. Bij Service account e-mail voer je de Service account in (stap 9 bij hoofdstuk 2)