(Vrije) velden en relatieformulier beheren

Dit artikel beschrijft hoe je velden beheert. Naast standaard-velden kun je CRM uitbreiden met Vrije velden waarop je informatie vastlegt die relevant is voor jouw organisatie.

Lees hier voor een overzicht van CRM.

Vrij veld toevoegen

1. Om een veld toe te voegen, ga je naar Instellingen in CRM.
  1. Vervolgens kies je Formulieren.

Velden beheren doe je via een Relatieformulier. Elk veld dat je hier toevoegt, wordt beschikbaar om toe te wijzen aan elk formulier. Het is daarom onbelangrijk vanuit welk formulier je een veld toevoegt.

1. Selecteer het formulier waarop je het nieuwe veld wil toevoegen. (Of een willekeurig formulier als je een veld wil toevoegen maar het nog niet wil beschikbaar maken op een formulier.)
  2. Vervolgens krijg je aan de rechterzijde een overzicht van de eventuele reeds bestaande vrije velden
  3. Om een nieuw veld toe te voegen, klik je met de rechter muisknop op Relatie vrije velden en kies je Voeg een vrij veld toe
  1. Geef het veld een Titel
  2. Selecteer het Veldtype
  3. Klik op Opslaan

Veld bewerken

Om een bestaand veld te bewerken, klik je met de rechter muisknop op je het vrij veld. Vervolgens heb je een aantal mogelijkheden.

1. Bij een vrij veld dat aan een relatieformulier is gekoppeld kun je 'wijzig gedrag van dit veld in dit formulier' of 'wijzig veldeigenschappen' kiezen. De eerste optie wijzigt opties van het veld in de context van het formulier waaraan het gekoppeld is. Met de tweede optie wijzig je de eigenschappen van het veld die ook buiten het relatieformulier gelden.
  2. Bij een vrij veld dat niet aan een formulier is gekoppeld heb je enkel de mogelijkheid Wijzig vrij veld

Relatieformulier beheren

- Open CRM > Instellingen > Formulieren
- Hier heb je de mogelijkheid een bestaande formulier te openen of een nieuwe aan te maken.

óf

- Open CRM > Weergaven
- Kies het betreffende formulier om deze te wijzigen.

Hoe een relatiekaart er uit ziet kun je vastleggen in een relatieformulier. De opbouw van een relatiekaart komt overeen met de opbouw van een relatieformulier:

• (Tabs)
    • Sectie(s)
      • Velden
      • Plugins

- Klik met de rechtermuisknop op de naam van het formulier om een Tab of een Sectie toe te voegen.

- Klik met de rechtermuisknop op een tab om een Sectie toe te voegen.

- Klik met de rechtermuisknop op een Sectie om een Veldset toe te voegen.

Je kunt velden eenvoudig aan een formulier toevoegen door deze in de rechterkolom te op te zoeken en deze te slepen naar het relatieformulier in de kolom links. Laat hem los op de plek waar je hem wilt plaatsen.

Lees hier verder over hoe je relatieformulieren kunt gebruiken: Wat zijn Weergaven en Relatieformulieren?