Stornering(en)

In dit artikel beantwoorden we een aantal vragen over storneringen (storno's), zoals waar je storno's kan inzien en of je storno's nogmaals kunt incasseren.

Het incasseren van een automatische incasso gaat niet altijd goed. Een automatische incasso die niet is uitgevoerd of is teruggedraaid, noem je een stornering (storno). Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan de rekeninghouder de incasso terug laten boeken. Ook kan het zijn dat de bank  de incasso niet kon uitvoeren, omdat het saldo van de rekeninghouder te laag was of omdat het IBAN niet correct was.

Het is aan te raden om regelmatig te controleren of je incasso's goed gaan.

Waar kan ik de storno's inzien?

Gestorneerde transacties vind je terug in het transactieoverzicht van een transactiebestand: Finance > Bank transactions > Transacties

Open een specifiek bestand en filter op 'Debet'. Je vindt dan alle afschriften uit dat specifieke bestand. Hier staan ook gestorneerde transacties tussen. Om te weten of iets een storno is, klik je op de specifieke transactie. Als er onder Transactieinformatie een veld met "Reden van terugboeking" staat, heb je te maken met een storno.

Via Toezeggingscontrole kun je ook storno's inzien.

Kan ik een storno nogmaals incasseren?

Een gestorneerde incasso kan niet nogmaals aangeboden worden in een incassobatch. Om te zorgen dat een stornering alsnog wordt betaald, zal men hiervoor via het herinneringsproces (debiteurenbeheer) het gestorneerde bedrag alsnog betaald zien te krijgen. Via Finance >  Facturen . Klik dan op de administratie waar vanuit je wilt incasseren op 'Openstaande facturen' . Er verschijnt een nieuw scherm, waarin je rechts bovenin kan klik op 'Te herinneren'. Je ziet dan alle debiteuren waarvan de betaaltermijn is verstreken.

Wordt bij de volgende incassoronde de relatie met de stornering nog meegenomen?

Als een relatie niet drie keer achter elkaar een stornering heeft gehad, wordt de nieuwe periodieke incasso van deze relatie in de eerstvolgende incasso batch aangeboden.

Zoals hierboven al genoemd, wordt de stornering niet opnieuw geïncasseerd.

Wanneer wordt een periodieke incasso automatisch ingetrokken?

Op het moment dat er te vaak gestorneerd wordt, zal een toezegging automatisch ingetrokken worden. Het systeem geeft bij een stornering een toezegging punten. Wanneer een toezegging 3 of meer punten heeft gekregen,  zal de toezegging automatisch worden ingetrokken. Bij een gelukte incasso opdracht bij een toezeggen, wordt het aantal punten gereset naar 0.

Voorbeelden:

Een toezegging heeft drie keer achtereen stornocode "(AM04) Onvoldoende saldo" gekregen. De toezegging zal dan automatisch ingetrokken worden omdat het puntenaantal drie is.

Een toezegging heeft twee keer stornocode "(AM04) Onvoldoende saldo" gekregen. Vervolgens is een incasso gelukt en het puntentaantal wordt gereset. Een maand later heeft de toezegging weer stornocode "(AM04) Onvoldoende saldo" gekregen. Het puntenaantal is nu 1, dus de toezegging blijft actief.