Publiek van je Community vaststellen

Om een nieuwe community op te starten moet je bepalen wie toegang krijgt tot je community. Je kunt kiezen voor een  community openbaar maken of deze af te schermen voor een specifieke doelroep. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn en hoe je dit inricht.

Dit artikel is gericht op de inrichting van een Community. Dezelfde inrichting en mogelijkheden gelden in dit geval ook voor Kanalen.

Openbare community

Toelichting

Als je een openbare community inricht, kun je niet-deelnemers (niet-ingelogde gebruiker) kennis laten maken met de inhoud van je community.

Wanneer een gebruiker voor het eerst in aanraking komt met je community wordt deze begeleid naar een landingspagina. Daarin kun je iets vertellen over de community en de gebruiker desgewenst 'verleiden' om geregistreerde gebruiker te worden.

Openbare kanalen worden wel aan niet-deelnemers getoond, maar in een gelimiteerde weergave: Men kan kanaalomschrijvingen en regels lezen. Ook kan men de berichtenlijst zien, maar dan wel zonder auteur, likes en reacties. Ook kan men slechts  beperkte inhoud van de berichten lezen. Op deze manier kan men openbare kanalen verkennen. Het aanmaken van berichten en zoeken in een community resulteert in een dialoog-venster dat de gebruiker opnieuw stimuleert om in te loggen of te registreren.

Om privacy van community-deelnemers te waarborgen, is het ook niet mogelijk om profielen van deelnemers in te zien als men niet is ingelogd.

Inrichten

Je geeft op de Community beperkt toegang tot de groet 'guest'. Daarmee zijn bovenstaande instellingen een keer geregeld.
Binnen CMS zul je nog pagina's (denk aan een introductie-pagina en een verwijzing naar de log-in pagina) moeten inrichten die voor guests of juist voor ingelogde gebruikers zichtbaar zijn.

Besloten Community

Is jouw community een besloten omgeving, dan zul je een doelgroep moeten samenstellen binnen CRM. Dit doe je d.m.v. een Relatielijst. Deze Relatielijst bevat alle relaties die toegang moeten hebben tot de community.

Maak gebruik van een vrij veld om daarop vast te leggen of een relatie deelnemer is van je Community. Bijvoorbeeld een 'vink-veld' met de waarde 'Community gebruiker'.

Beperk vervolgens in de Community de toegang tot deze Relatielijst.